Kádár kockából menő ökoház

Publicat pe 10 aug. 2019
800 000 családi ház van Magyarországon, amiket Kádár kockának hívunk. Csúnyák és a rezsi is magas. Szerencsére van megoldás.
A Solar Decathlon oldala: www.sde2019.hu
Itt tudsz támogatni: patreon.com/handras
Instagram: handrashu
Facebook: handras.hu/
Blog: handras.hu/
Ezeket használom a videókhoz: kit.com/Handras

Comentarii

 • 3D-nyomtatott házakat 47 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak már az usa-ban. piacesprofit.hu/klimablog/mar-van-3d-nyomtatott-haz-46-ezer-forintos-negyzetmeteraron/

 • K...va jó lehet ! Wc szag - konyha szag stb le a kalappal ! Gyerekkel - család alapítás ! Minden ugyanabban a helységben ! Sok sikert hozzá ! 2 ruppót nem ér ! Előadod magad a nagy zseniális jelzőkkel !

 • Túl steril. Ne lépj fűre, ne rakj az asztalra semmi idegen tárgyat, ne mozdíts el semmit a helyéről.. Nem élhető. Nem "lakható".

 • Ez messze nem családi ház, max concept-nyaraló, legfeljebb két embernek. De legalább méregdrága. 50-70 millió ezért...??? Szerintem egy stabilan havi egymilliós jövedelemből élő család sem választana ilyen lakhatatlan divatvityillót.

 • Potenciális egérfészek... mindenütt... ősszel tuti beköltöznek.

 • Nem értem a többi kommentelőt, egyértelmű, hogy nem egy családnak van ez a lakás, hanem szinglinek vagy egy párnak.

 • Nagyon bejön az a sok fa,csak x évente lefesteni az nem tetszene.

 • Köszi ezt a videot! Nagyon utálom a Kádár kockákat, borzasztó jó látni mindenféle átalakítást!

 • remélem a házat is kinyalod.

 • Ez nem ház, ez egy szarság ami élhetetlen. Itt sem főzni sem fürödni nem lehet rendesen. Belvárosi paneleseknek érdekes de egy házban felnőtt ember ezen nagyot röhög.

 • A klinikai hatás mérések szerint már 2 gramm kálium egyszerre vérbejuttatása is vese- és vérmérgező, és emellett nemzőképesség rontó is. Nobel díjas kutatók 1950-ben publikálták a túladagolt kálium- és a hiányos konyhasó pótlás fajirtó hatását. Ehhez képest a kormány "Nemzeti Stop Só programja" 4,7 és 70 gramm közötti káliumdózist kényszerít rá a keresztény magyarokat, miközben 2010-től kezdve vízum nélkül is beengedi az izraeli- és ukrán-orosz izraelitákat, akik felvásárolják az országot maguknak és az ide szült gyerekeiknek! Tömeggyilkos hazaárulók az eltitkolói is!

 • SOK SIKERT A MEGVALÓSÍTÁSHOZ, imádom az ehhez hasonló házakat. Megnézhető Szentendrén -Solar Decathlon Europe 2019.

 • A Kádár kocka meg eltünt mintha sose lett volna

 • András, tudod azért vannak az építkezések, hogy másoknak is legyen háza. Nyilván a te házad építése is zajos volt. Gondoltad volna? Amúgy a legtöbb alapterületet a külső falakon lehet megspórolni, és akkor zajos sem lesz az "építés".

 • Emeletes faházakról is ejthetnél pár szót :) www.konnyuszerkezetes-haz-epites.hu/cikkek-blog/14-18-emeletes-fahazat-epitettek-66-nap-alatt

 • AZ elektromos autó mellékhatásait nézd meg! Német kutatás van róla... pár év és bejelentkezel majd pld prosztata rákkal az onkológián. A solar panelek inverterének az elketroszmog hatását is nézd meg, nem csak házon belül, hanem udvaron és szomszéd udvarán is.

 • Mi az, hogy "Kádár kockából..."??? Na ennek aztán semmi köze a Kádár kockákhoz és egy Kádár kockát sem lehet sehogysem átépíteni ilyenné. Ez csak egy kattintásvadász cím. Vannak más ilyen építészvideók meg cikkek arról, hogy a ilyen-olyan kreatív építész, milyen menővé épített át egy Kádár kockát, csak aztán kiderül, hogy előtte kb. a 90%-át lerombolták és szinte semmit nem hagytak meg belőle. Itt meg minden falat és az alapot is újra kéne építeni. Ennyi erővel azt is írhatták volna, hogy kutyaólból menő ökoház, csak előbb a kutyaólat teljesen le kell dózerolni.

 • Ezt a kürtős légkondit Észak-Mezopotámiában 4ezer évvel ezelőtt már használták. Akkor végre elértük azt a szintet. Legalább bemutatóba)

 • Ez a ház lemondott pincéről, ami egy kis telekre épült háznál nagyon hasznos. Nem tervező vagyok, hanem napi felhasználó és építkező.

 • Hol érhető el adat a Kádár kocka házak számáról? Épült annyi valószínüleg, de már egy jórészük kibővült,vagy lebontották. Ezt látom a kerületemben , az utcánkban, és vidéken. A hatékonyságuk mai mércével valóban gyengécske volt.

 • Régóta meg akartam nézni ezt a videód, de csak most jött el a pillanat. A Kádár kockákat nagyon szeretem, mert nagyon jól variálhatók, és az kb pont elég egy kisebb családnak, hogy kényelmesen elszeparáltan élhessük a mindennapjainkat. Nekem is vannak dédelgetett álmaim, hogy ha vennék, akkor mit, és ha építkeznék, akkor milyet. A könnyűszerkezet felé hajlok én is, mert olcsóbb, kisebb öko lábnyommal megvalósítható, hamarabb meg van, és nem kell hozzá annyi szakember. A fürdőszoba nagyon tetszik, az a viaszos falborítás nagyon jó, ha azt különböző színekben meg lehet valósítani, akkor engem megvett kilóra, mert a csempéktől már herótom van. Persze, kérdés a karbantartása, javíthatósága. A fa szerkezet, fa borítás visz mindent, csakúgy, mint a belső tér teljes kihasználtsága a beépített bútorokkal. Ezeket azért szeretem, mert nem kell sem alatta, sem felette, sem mögötte takarítani, festegetni stb. Ennyivel is kevesebb munka és karbantartást igényel az így kialakított lakás. A mostani lakásunkban is ez a terv (nem beszélve arról, hogy mennyi egyenetlenséget el lehet így fedni ;) ).

 • Nyilván más is szeretne energia tudatos lennie minden téren, napelem, elektromos autó, ökoház de jelenleg ez nem elérhető egy átlag embernek, még netto 1 millával is 20 év alatt sikerülni egy 100 milliós ház meg egy 30 milliós tesla, ha a felét eltudod rakni...

 • Earthship house rotorrentinfo/watch/vGildNequnt6sZ4.html

 • Volt szerencsém megtekinteni a házat, sajnos nem 50-60-70 millióba kerülne az a ház hanem négyzetméterenként 2,2 millióba vagyis több mint 140 millió Ft/ház. Kérdezem melyik vidéki család bír kifizetni ekkora összeget? És ez csak az építés ára, a bontás és átalakítás költségét még nem is számoltam bele. Igaz, hogy két hét alatt rakták össze, de ez egy két éves project a tervezéstől a megvalósításig.

 • már van, ami megvalósult az itt alkalmazott ötletekből korábban, Pécsett (vályog-vakolat, kürtős átszellőztetés stb.). Az építész biztos tudna mondani naprakész adatokat, tapasztalatokat, hogyan működnek ezek az innovációk a gyakorlatban rotorrentinfo/watch/vZmkf83Pmmavvs0.html

 • A ház téglából készül, viz-viz hősziv, hősziv szellőzés, agyonszigetelve + napelem. Rezsi: net+víz+kuka = 18.000Ft 150m2 (Persze fűnyírás, 2 évente ez az festése stb a nulla rezsi =illúzió)

 • 50-60-70 millio? Könnyüszerkezetes ház szerkezet készen 100-120nm2 10-15 millio forint.

 • nekem sima höszigetelt házam van 39 kinti nyári melegbe max 27fok volt bent ez egyszerü megoldása napal lezárom éjjel kinyitom enyi 240nm minden csucs ökö biz basz nélkül

 • Nem tetszik. Van sok komment amiben részletezik, hogy miért nem. Ezért nem is részletezném.

 • Kösz! Ez érdekes volt. Széles látás, szíves látás.

 • Több ilyen videó vagy csatorna kellene, mert otthon még nem nagyon ismert a Tiny House Movement, konténer- vagy az earthship házak.

 • hasonló épületekkel már a 80 években is foglalkoztak itthon. Sok ujdonságot nem tartalmaz ez a ház. De ez csak egy megjegyzés, amúgy szép a ház és tökre frankó hogy ilyeneket csinálnak itthon.rotorrentinfo/watch/2YXZZcWdvmac1Kc.html

 • A téli bentlakással mi a helyzet? Fűtés? Plusz, egymástól az elszeparálás, ahogy a többiek is említették! Ezek zavarnak ebben a házban.

 • elképesztően klassz

 • Épületgépészettel miért nem foglalkozol?:(

 • Ez a hűtési-szellőzési megoldás nem új. A villamos áramot nélkülöző természetközeli népeknél ez működik, de teljesen felesleges egy amúgy kicsi házból még extra helyet is elfoglalni, ha ott a napelem és ezáltal ingyen klíma. Ennek a helyére elférne egy gardrób, vagy egy különálló klotyó...stb. Trendi de feleslegesen nagy, ha a napelem adott.

 • Kedves András! Az urbanizáció nem fog megállni,sőt a meglévő városok még tovább fognak terjeszkedni.Már maga az epizód címe se stimmel mert ez 1 könnyűszerkezetes ház,és nem téglából készült Kádár kocka.Szóval a szerkezeti megoldásokat nem lehet csak úgy átvinni egyikből a másikba.Nekem mondjuk az is fura elgondolás,hogy fal ne legyen de egy "liftakna" az szép.Azért felvésetnéd az egész ház alját,hogy be tud csövezni?Az fürdő fal minden csak nem vályogfal!Inkább vályogvakolatos könnyű szerkezetes fal.Az az impregnálás rajta minden csak nem pára szabályozó!Ha a skandinávok ennyire okosok miért gyártanak,használnak fatüzelésű kályhát,kandallót (JOTUL).Az az igazi öko ház amit abból építőanyagból építenek ami ott helyben rendelkezésre áll,és nem az amit a világ másik végéről szállítanak ide kamionnal,arról nem is beszélve ha mindenki neki állna fából építkezni,a felelős erdőgazdálkodásnak vége.Arról nem is beszélve,hogy a könnyűszerkezetes ház a hőmérséklet változás,szél hatására recseg ropog.A fával való fűtést megújuló energiával történő fűtésként értelmezik,és tapasztalatból tudom,hogy lehet füstmentesen fával fűteni!Szóval el kéne engedni azt a közhelyet hogy a fával fűtés milyen káros.Építeni meg csak akkor tudsz ilyet,ha TAK az adott településen egyáltalán megengedi.A legtöbb településen oldalhatáron álló házak vannak,vagy azt kell építeni,ahol eleve nem lehet faltól falig ablak minden irányban.

 • Király videó! Több ilyen kéne...

 • Ökobohócok ! Mi az amit vonz magaután az ökokúltúra ? Na mit ? Még több kitermelt fát , és mégerősebb termőföld kizsigerelést . A tartósságról ne is beszéljünk . Meddig marad épp egy ilyen ház , hány évig ? A hazai fa , gombásodáselleni , tűzvédelem elleni kezelésről ne is beszéljünk , na persze az áráról sem . Ha vegyszerezzük a fát az mennyire öko ? Persze lebomlik a fa de vele együtt a vegyületek is amivel kezelik . Szerintem tartós könnyen szerelhető de erőss elemeket kellene használni , ami újrahasznosítható , és a lebontás után a tulajdonosa akár értékvisszanyeréssel leadhatná . A lebomló , öko házak csak rombolják a környezetet sugalva ,,vágj ki még több fát " . A mai és régen használt anyagok viszont rengeteg szemetet termelnek . Gondoljatok bele abba , hogy egy 100 nm ház ami a 60-70 -80 években épűlt m3nniy korszerüsítésen kell átessen , hogy a mai elvárásnak , szabványnak megfeleljen . És az mennyi sitt , hulladék . Az ökoban egy a jó . Nem sok hulladék marad de annál inkább több természetes anyagot kíván a felujításab. Ujrahasznosított anyagok , ezen kellene dolgozni .

 • Én is élnék szívesen ebben a házban, nekem még sok is a 70nm, pláne ha takarítani kell :):), vagy a sok üveget pucolni . Az ÖKO, meg smart mellett már a minimalist a legújabb trend...egyre többen építenek 35 nm körüli kis lakásokat, sőt házakat , mert sokan rájöttek, nem attól boldogok, ha sok cuccot tudnak felhalmozni bazi nagy lakásokban, hiszen idejük sincs élvezni. Ugyanis a felvett hiteleket törleszteni kell, éjjel-nappal robotolni érte, stb. Kis ház kevesebb energiával fenntartható és több idő marad az élet kellemesebb eltöltésére.

 • Jól hangzik az a ház alatt és a bútorok alatti csatorna és rés, addig míg azt nem mondom, hogy egér, patkány, hangya...

  • @Andras Horvath Ja, és az álandó légáramlás a kint éppen leülni készülő apró szálló részecskéket behozza, bent pedig minden szellőző körül szép szürke lesz minden, főleg a fehér falak. Tudom miről beszélek, láttam légfűtéses házat. Mielőtt lelkesen beleugrasz, gondolj mindent át, mert nem véletlen olyan az építészet itt európában, amilyen. Jó és szép a környezet tudatosság, de az is csak egy szempont a sok egyéb mellett. Én nem vagyok oda a gondolatért, hogy szerves anyagból készült házban lakjak. A szerves anyag le akar bomlani és ebben segít neki a természet. Rohad, eszik a cellulózt hasznosító gombák, állatok, lakhelyül választják a rovarok és egyéb állatok, amik simán megrágják. Emiatt nagyon sokba lesz az ezek elleni védekezés. Ja, hogy ezeket nem említik, csak azt, hogy gyorsan épül, meg öko, meg divatos. Kiváncsi vagyok, mennyi idő kell az élővilágnak, hogy felzabálják az újságpapír hőszigetelést? Ha pedig ez ellen mérgekkel kezelték, akkor arra, hogy mennyi idő alatt betegszik meg az aki ezt inhalálja minden nap. Gondolkodjunk és ne kapkodjunk...

  • @Andras Horvath Amíg körben ki nem rágja. A hangyának meg olyan sürű kellene ami már a levegőt is visszafogja, főleg, hogy a beszívott szösz eldugítja. Ja tudom, akkor jön a vegyszer. Ennyit a környezet kímélésről.

  • Rács?

 • Hali: Itt pont szó esett a ház készítési folyamatáról: rotorrentinfo/watch/wGiUi9mTqqd9uNE.html

 • Nekem az a véleményem a fáról hogy rohad, nem eléggé tartós mint a téglás ház, és eléggé kicsi a tető ennek a háznak kevés napelem van rajta nem is beszélve hogy kocsi beálló meg sehol! A másik meg hogy említetted hogy telket nézel ahhoz meg nem lesz jó ez a ház, főleg ha később változtatni akarsz rajta, hozzá építeni, átalakítani stb! Számomra az ideális a téglás ház 20cm szigeteléssel fém nyilaszárókkal(mert ez a legtartósabb főleg hogy nem vasból van ami rozsdásodik), és erre menne a sok nap elem amivel menne minden elektronikai, és csak a vizet , meg az internet/tv-t fizetném! A gázt el is felejteném!(ezzel is védve az ózon réteget)! Egyébként meg egyszerűbb a téglás ház, mert nem kell egyből felépítened az egészet, és később bármikor alakíthatsz rajta! Az igazi ökoház meg maradjunk annyiban hogy az meg egy inkább barlang lenne, mert a bányászáson kívül nem kéne semmit se csinálni max ki betonozni és festeni, meg bejáratot építeni!

 • 32 fokban északról bejön a hideg levegő???

 • www.harangliget.hu/ Szerintem ma 2019-ben ezek jó alternatívák lehetnének. Ezek a házak inkább a modern technikára alapoznak de vicc a fenntartásuk, pl: télen 5000 ft egy 120 nm ház elektromos fűtésszámlája. Nem mellesleg sokkal olcsóbbak és nagyobbak ennél. Félreértés ne essék tetszik a ház és a videó is!!

 • Hajrá András Megépíteni step by step egy uberfasza oko és vagy passzív hazat ,bevonni a gyártókat szponzorokat és nem utolsó sorban a nézőket .... Szerintem heti két epizódot simán megérne. Ez mindenkit érdekel és egy kreatív csapatot osszerantasz pár nap alatt. Ja és a végére lenne egy hazad😀és nagy segítségére kennel másoknak ,akik nem mernek belevágni . Üdv

 • Hány másodperc alatt ég 0-ra egy ilyen kompozit ház?

 • Nagyon ügyesek a diákok, gratulálok nekik, és neked is a videóért, az a viaszos réteg az nagyon érdekelne, hogy hogyan is készül!

 • A Kádár kockában nem magas a rezsi.

 • Annak a háznak annyi köze van a kádár kockához, mint lónak a hátúszáshoz...

 • Tökéletes Ház Meg Mozgáskorlátozott szempontból is Mert Hogy rámpa Vezet a házba És A kevés fal is Hozzátesz Ehhez Persze Nekünk 70 négyzetméter ²-nél Kicsit Nagyobb Kell De Amúgy tökéletes

 • Ez a venturi elrendezést az arabok már "ezer" éve csinálják a sivatagi városokban, persze ettől még ez nagyon jó megoldás, a falakat az ausztrálok hőtárolóként használják méteres fastag beton falakat építenek be olyan helyre, ahol nem akadályoz, nem kell kerülgetni, a nyári meleget magába szívja, télen meg leadja. Ezt egyébként nem értem, hogy lehet ennyi ideig tárolni a hőt, de ők így csinálják nagy üveges tengerparti házaknál. A bádog tető nagyon tartós, de nagyon hangos. Hol van ez pontosan Szentendrén a Decathlonnál?

  • Gondoltam, hogy András Horváth nem fogja elolvasni :-DDD Nem is tudom, mi a fasznak kommentelek egyáltalán, senkit nem érdekel :-DD

 • Nagyon tetszik a ház! Brutál jó ötlet ez a szellőzés is. Amire se a fiatal felnőttek se a gyerektelenek nem gondolnak, hogy ez a fajta szellőzés egy 0-3 éves gyereket telibe huzatol. Nyilván nem csak gyerekesek vannak a világon, csak azért írom, mert ez is egy szempont.

 • Ha tényleg tenni akarsz a bolygóért szerintem inkább menj, olts el néhány földfelszín alatt izzó szén, vagy olaj/pala mezőt...kisebb országnyi területűt egy párat. Van, amelyik hatezer éve izzik és termeli a csúnya "céjjót" milliószor annyit, mint egy autó, vagy egy háznyi tégla.

  • @Bla Blabla Ha az összes robbanómotoros járművet eltüntetnénk a földről egyik napról a másikra, akkor sem oldódna meg a klímaváltozás problémája. Az út, amin közlekednek az autók sokkal nagyobb hatással van a légkör melegedésére, mint az autók, amik közlekednek rajta. Egy öko-háznál alapfeltételnek kellene lennie annak, hogy nem nyelhet el több fényt az épület, mint pl. a fák zöld lombkoronája. Öko a pöcsöm :) a szupervályog az öko, meg olcsó. Hát nem furcsa, hogy minden ilyen kamu "jót akarunk a földnek, állítsuk meg a céjjót, a bolygó melegedését stb." aktivista mögött ott van az érdek? Az általuk vizionált problémára kínálnak iszonyatosan drága (mindig kurva drága) megoldásokat, pedig azt, hogy "öko", meg azt, hogy "bio" ha más szóval akarnád leírni akkor az OLCSÓ lenne! Nem a kurva drága....

  • Pár működő vulkánt is betemethet közbe...

 • A ház egy nemzetközi, egyetemek számára kiírt pályázat alapján készült, és az alábbi szempontok alapján történt a kiértékelés. Minden házban, meg volt adva, hogy mikor mi mennyi ideig működjön, pl.: mosás 7.00-tól, főzés 10.00-tól forraljon el 2 liter vizet. Még a hűtőszekrény belsejébe is volt mérőszonda telepítve. Az eredmények alapján lett ez a csapat az összesítésben 5-ik. Ahhhoz képest, hogy külföldi csapatok egyetemüktől millió €-ót vagy dollárt is kaptak, addig a mieink csak alamizsnát, amiből azért ezt összehozták. talán az is nagy eredmény, hogy a helyszanen 2 hét ált rendelkezésre a ház felépítésére! Építészet Mérnöki tervezés és kivitelezés Energiahatékonyság Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás Városszövetbe illesztés és hatás Innováció es életképesség Cirkularitás és fenntarthatóság Komfortfeltételek Lakóház-funkcionalitás Energiamérleg Mind a tíz témának megvolt a részletes kiírása, hogy mit fognak nézni, mit fognak monitorozni.

 • A kazánházat elfelejtetted bemutatni,meg radiátorokat se látok.7 hónapot kell füteni 5-öt nem. Ha alul légrés van akkor a vizcsövek mitől nem fagynak el? ..Aki már lakott vályogházban,az tudja,hogy bárhonnan jöhet az egér,mig a téglaháznál meg csak az ajtón. Amúgy vikend háznak kiválló lehet . Értéke kb 10 milla,és nem 60.

 • Annak nem "nappali konyha" a neve hanem amerikai konyha. Csak szólok, nem sértésként.

 • Nekünk vályog házunk van. Az egész vályog

 • Azt hiszem így néz ki az álomházam. Legalábbis hasonlóképpen.

 • Legalább egy városnyi ijen házat kène èpíteni